بصیر:سرویس سیاسی -
پنجشنبه هفته گذشته بود که وزارت خزانهداری آمریکا 17 شرکت را به بهانه تلاش برای دور زدن تحریمهای ایران در فهرست سیاه تحریمها قرار داد. با این تحریمهای ضد ایرانی بار دیگر دست آمریکا رو شد و مشخص گردید طرف مذاکره کمترین زمینهای برای اعتماد ندارد.
مقارن با این فضا که حاکی از آن است که نمیتوان به آمریکاییها اعتماد کرد؛ حداقل انتظار این بود که دستگاه سیاست خارجی کشورمان واکنش مناسبی نسبت به تحریمهای جدید ضد ایرانی نشان میداد.
این انتظار از سوی مردم و رسانههای اصولگرا به درازا کشید و حتی روز پس از تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، اینبار کنگره در حرکتی باجخواهانه طرحی را به میان کشید که بر اساس آن برخی نمایندگان آمریکایی به دنبال تغییر مفاد توافقنامه هستهای ژنو هستند.
اما به هر حال پس از سه روز از تحریمهای اخیر آمریکا بر ضد کشورمان، وزیر امور خارجه نسبت به این اقدام پرسشبرانگیز حریف واکنش نشان داد.
البته محمدجواد ظریف نه در جمع خبرنگاران حاضر شد و نه بصورت رسمی به این مسئله واکنش نشان داد.
ظریف تنها با نوشتن چند سطر در صفحه فیسبوک خود به اقدام آمریکاییها پرداخت و آن را نامناسب دانست اما بهجای اعتراض به رویکرد خصمانه واشنگتن، منتقدان داخلی را به باد انتقاد گرفت و توضیح نداد که چرا جای متهم و شاکی را عوض کرده است!
ظریف در صفحه فیس بوک خود که معلوم نیست با کدام توجیه به تریبون رسمی! وزارت خارجه تبدیل شده است ، نوشت: در چند روز گذشته اقدامات نامناسبی از سوی آمریکاییها صورت گرفت که ما به شکل مقتضی و با در نظر گرفتن همه جوانب امر به آن پاسخ دادیم و توضیح نداد ، این چه پاسخی بوده است که باید از نگاه مردم پنهان بماند؟!
وی ادامه داد: البته برخی دوستان که دلخوشی از برنامه اقدام ژنو نداشتند مرگ زودرس آن را اعلام کردهاند که بیشتر بیان خواست تا واقعیت است.
ظریف در ارتباط با توافق ژنو افزود: ما با جدیت مذاکرات ژنو را دنبال میکنیم و البته در برابر هر اقدام نامناسب و غیرسازنده (حتی اگر نقض توافق هم نباشد) واکنش مناسب، حسابشده، هدفمند و هوشمندانه نشان خواهیم داد.
وزیرخارجه کشورمان با اشاره به توافق نهایی اضافه کرد: مذاکره و رسیدن به نتیجه، کار دشواری است و حتما فراز و نشیب فراوان دارد. این را هم از روز اول پیشبینی کرده بودیم.
وی با اشاره به وظیفه مهم تیم مذاکرهکننده برای پیگیری منافع ملی تصریح کرد: ضمنا دوستانی که با استفاده از سکوت ضروری ما، مشغول خردهگیری از کنار گود هستند هم حتما میدانند که فرمایشاتشان همگی جواب دارد ولی تیم مذاکرهکننده وظیفه مهمتری برای پیگیری منافع ملی دارد و پاسخ عمومی به برخی موارد را فعلا به مصلحت نمیداند و آماده است در برابر اتهامات ناروا و غیرمنصفانه بخاطر منافع ملی سکوت کند ولی در زمان مناسب به همه ایرادها و ابهامات پاسخ خواهیم داد.
جواب عهدشکنان را بدهید
از سوی دیگر؛ برخی نمایندگان مجلس و فعالان سیاسی نسبت به تحریمهای جدید آمریکا و عدم پاسخ دستگاه سیاست خارجی واکنش نشان دادند.
مهرداد بذرپاش نماینده مردم در تهران و عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس طی نشستی با دانشجویان، خطاب به وزیر خارجه گفت: اگر نمیخواهید جواب منتقدان در داخل که قریب به اتفاقشان از سر دلسوزی انتقادهایی را دارند را بدهید حداقل جواب ادبیاتهای مودبانه طرفهای غربی و این عهدشکنی ایشان در مذاکرات را بدهید.
وی گفت: امیدوارم دولت محترم با نگاهی واقعبینانهتر ادامه مسیر را دنبال کند که خدای ناکرده شرایط کشور به 10 سال قبل بازنگردد. به نظرم اگر تیم مذاکرهکننده پاسخی محکم و درخور ندهد آن وقت صحبت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که طرف ایرانی از وضع تحریمهای جدید مطلع بوده است را چه کسی خواهد داد؟
همچنین سیدحسین نقویحسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در اظهاراتی با اشاره به غیرقابل اعتماد بودن آمریکا گفت: تحریمهای اخیر آمریکا علیه برخی شرکتها و اشخاص ایرانی نشان داد همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، آمریکا به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست.
نقویحسینی خاطرنشان کرد: دولت و تیم مذاکرهکننده ایرانی باید محکم و قاطع در مقابل این پیمانشکنیها بایستد و راه عزتمندانه و مقتدرانه خود را در عرصههای مختلف دنبال کند.
احمد توکلی نماینده مردم تهران نیز به اقدامات اخیر آمریکا واکنش نشان داد و از وزارت خارجه خواست واکنش مناسبی داشته باشد.
توکلی در گفتوگویی در خصوص اقدام آمریکا در تحریم مجدد، جمهوری اسلامی ایران بعد از توافق ژنو اظهار داشت: اضافه کردن شرکتها، اشخاص حقیقی و حقوقی به لیست تحریمها به بهانه این که این اقدام در چارچوب تحریمهای قبلی آمریکا است نه تنها با روح تفاهمنامه ژنو بلکه با نفس این تفاهمنامه نیز سازگار نیست.
وی ادامه داد: وقتی آمریکا تعهد میدهد که هیچ تحریم جدیدی را وضع نمیکند و هیچ قیدی نیز برای آن نمیآورد به این معنا است که حق ندارد تحریم جدیدی وضع کند و یا تحریمهای قبلی را گسترش بدهد بنابراین اقتضا میکند وزارت خارجه موضع روشنی در این رابطه اتخاذ کند.